Voor 40% ouderen is aanvullend pensioen ontoereikend

Het aanvullend pensioen van 4 op de 10 ouderen is onvoldoende om goed van te kunnen leven. Dat geven gepensioneerden zelf aan in een enquĂȘte uitgevoerd door ouderenbond ANBO. Volgens de bond zitten ouderen financieel in de knel omdat de pensioenen al acht jaar niet zijn meegestegen met de inflatie. Nog niet gepensioneerd? Voorkom dan nu dat je straks wel tijd, maar geen geld hebt.

De gepensioneerden van nu zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met een aantal flinke lastenverzwaringen. De problemen zijn het meest nijpend bij ouderen die zorg nodig hebben. Niet alleen vanwege de stijging van het eigen risico van 150 euro in 2008 tot 385 euro nu, maar ook door het verdwijnen van medicijnen uit het basispakket en de forse eigen bijdrage voor hulpmiddelen.

Wat kunnen ouderen doen?

De deelnemers aan de enquĂȘte is gevraagd wat zij vinden dat er voor gepensioneerden gedaan moet worden. Zelf bezuinigen is volgens 30 procent van de ouderen die zegt onvoldoende te ontvangen geen optie meer. Ouderen vinden daarom dat de inkomstenbelasting voor pensioenen omlaag moet (65%) of dat de AOW omhoog moet (40%).

ANBO-directeur Liane den Haan vindt een AOW-verhoging overigens een slechte optie. "De AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet zich focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen of hoge zorgkosten", zegt Den Haan.

Middeninkomens naar minimum geduwd

Opmerkelijk is dat de laagste inkomens niet door Den Haan genoemd worden. Deze groep krijgt van overheidswege hulp en ondersteuning om rond te komen. Het zijn dus juist de ouderen mét een aanvullend pensioen die steeds verder naar een minimumniveau geduwd worden. De aangedragen oplossingen liggen allemaal buiten hun macht. Alleen de politiek kan lastenverlichting mogelijk maken.

Deelnemer aan probleemfonds? Handel zelf!

Regeren is vooruitzien. Als je je financiële situatie in de hand wil houden na je pensioen, dan moet je daar zo snel mogelijk mee aan de gang gaan. Als je zelf zorgdraagt voor een aanvullend pensioen, ben je bovendien niet afhankelijk van de grillen van een bedrijfstakpensioenfonds. Juist wanneer je deelnemer bent van zo'n groot fonds waar de problemen nu al aanzienlijk zijn.

Hoe kan ik mijn pensioeninkomen zelf aanvullen?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je pensioeninkomen aan te vullen. Het is meestal aantrekkelijker om daar een speciaal pensioenproduct voor te gebruiken dan een gewone spaarrekening. Dat komt omdat je met een pensioenprogramma profiteert van belastingvoordelen die je op een spaarrekening niet hebt.

Wil je weten hoe jij er financieel voor staat als je stopt met werken? Een adviseur kan jouw pensioensituatie nu al in kaart brengen. Dan kun je weloverwogen beslissen of het nodig is om nu te voorkomen dat je straks afhankelijk wordt van politieke besluiten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Burki Assurantiën & Hypotheken maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie